fbpx

10,000 Naskhah Al-Quran Terjemahan Bahasa Dusun yang Pertama di Dunia

Hari ini kita akan menyambut hari Nuzul Al-Quran, diturunkan Al-Quran yang menjadi panduan dan petunjuk dari Allah SWT untuk seluruh manusia. Mesejnya relevan dan menjadi pegangan individu, keluarga, masyarakat dan pemerintah sehingga ke akhir zaman.

Kami di KDMRS Muslim sangat menghargai perkara ini dan berusaha menumpukan usaha memastikan Al Quran itu difahami oleh semua suku kaum Kadazan, Dusun, Murut, Rungus, dan Sungai.

Penterjemahan bahasa Dusun yang pertama di dunia telahpun selesai dan mendapat kelulusan JAKIM serta Kementerian Dalam Negeri (KDN). Sekarang ia sedang dicetak dan 10,000 naskah pertama  akan dapat diedarkan menjelang Aidilfitri tahun 1444H ini inshaAllah

Sementara itu para penterjemah kami dari etnik Murut, Rungus dan Sungai sedang berusaha menterjemahkan Al-Quran ke bahasa masing-masing, usaha menterjemah ke bahasa Kadazan akan bermula tidak lama lagi. 

Untuk bahasa Dusun, KDMRS Muslim juga tidak berdiam diri setelah pencetakan Al-Quran bahasa Dusun, para penterjemah kami sekarang juga sedang mengusahakan penterjemahan Mukhtasar Tafsir Ibnu Kathir ke dalam bahasa Dusun pula.

Kami memohon sokongan anda untuk menjayakan usaha-usaha ini dengan sumbangan dana dan doa anda berterusan.

Bagi anda yang ingin tahu lebih lanjut dan ingin menyumbang boleh layari laman sesawang: kdmrsmuslim.com/quran

Semoga semua kita mendapat keberkatan beramal di malam lailatul qadar dan mendapat rahmat, kemapunan dan pembebasan dari api neraka Allah SWT di bulan Ramadan ini inshaAllah.


#TeruskanMenyumbang

ATAU boleh salurkan terus ke akaun bank:

𝗣𝗘𝗥𝗧𝗨𝗕𝗨𝗛𝗔𝗡 𝗞𝗔𝗗𝗔𝗭𝗔𝗡 𝗗𝗨𝗦𝗨𝗡 𝗠𝗨𝗥𝗨𝗧 𝗠𝗨𝗦𝗟𝗜𝗠 𝗦𝗘𝗠𝗔𝗟𝗔𝗬𝗦𝗜𝗔 :

8604 4631 00

CIMB Islamic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top